user_mobilelogo

Het voorjaar van 2020 was voor mij als karpervisser erg taai. Dit had te maken met verschillende factoren waaronder dat ik maar liefst 10 keer op rij wist te blanken. Het gevolg hiervan was voor mij dat ik het vertrouwen in mijn eigen visserij verloor. Er ontstonden twijfels over mijn rigkeuzes, aaskeuzes, stekkeuzes en zo ongeveer alles waar een karpervisser maar over zou kunnen twijfelen. Ik was niet ten einde raad, maar het had niet veel gescheeld of mijn gehele hengelsport assortiment had op marktplaats gestaan ;).

Via werk gerelateerde connecties kwam ik in contact met Willem Peters. En u kunt het zich wellicht voorstellen; karpervissers onder elkaar praten het liefst de hele dag over vissen.
Hieruit voortvloeide dat gezamenlijk de verschillende visserijen onder de loep werden genomen en er werd ingezoomed op de specialiteit van Willem: aas.

Zo kreeg ik de mogelijkheid om met boilies van eigen recept van Willem te kunnen vissen. Na een korte sessie van een aantal uur (weer een blank), werd er een plan gesmeed om gezamenlijk op pad te gaan, bestaande uit een dagsessie. Het weer was erg wisselend, de zon en de regen waren in een continue strijd om wie er het grootste dagdeel mocht bestrijken. Desalniettemin stond de wind sterk onze kant op en zoals een wijs man ooit zei: ‘Wind op de kant, is vis in de hand’.

Anderhalf uur na het ter water laten van de hengels leek het alsof er in het hoge gras een Delkim stond te loeien, echter gaf mijn sounderbox geen signaal. Al twijfelend of het nou wel of niet een van onze beetmelders was, bracht de sounderbox toch duidelijkheid door zichzelf te laten horen in de vorm van een snoeiharde run. Na een star gevecht waarin de vis zich door meerdere wierlagen heen wist te worstelen kon de vis het net in worden geschoven. Dit resulteerde in verscheidene krachttermen die twee dingen lieten blijken:

  1. Ik was van de nul af. 
  2. Het ging om een hele serieuze vis.

Het gewicht van de vis liet de wijzer van de weger staan op 21.2 kilo! Wat een onwijs brute spiegelkarper die mijn seizoen van start heeft laten gaan. Na het schieten van enkele foto’s werd de vis weer vrij gelaten en wist Willem in het restant van de dag nog een prachtige 16 kilo spiegelkarper te vangen.

Door het sparren met Willem over de manier van vissen en het hierbij gebruiken van passend en kwalitatief hoogwaardig aas, heeft er toe geleid dat mijn visjaar niet meer stuk kan. Mocht u denken dat dit een toevalstreffer was, dan raad ik u aan om contact op te nemen met Willem of een van zijn collega’s. De combinatie van aas, aaspresentatie en methode van (voor)voeren hebben mijn visserij verreikt en heeft zijn vruchten afgeworpen.

Tim Zeestraten